profesorul nicolae n. mihaileanu


Profesorul N.N. Mihaileanu, s-a nascut la 28 noiembrie 1912 la Constanta, unde a urmat clasele primare si liceul "Mircea cel Batran".

Isi ia licenta in matematica la Universitatea din Bucuresti, in 1935, fiind apoi profesor la licee din Arad, Manastirea Dealu, Bucuresti, pana in 1948.

Este chemat la Institutul Politehnic Bucuresti ca asistent al lui N. Raclis (1940/41), apoi, din 1942, este si asistentul lui Dan Barbilian, Miron Nicolescu si Gheorghe Vranceanu la Facultatea de Stiinte.

Doctor in matematici din 1949, cu teza "Obiecte geometrice in geometria diferentiala" condusa de Gheorghe Vranceanu, este conferentiar si profesor la Bucuresti, apoi la Timisoara, la Institutul Politehnic, unde fusese profesor si Traian Lalescu, apoi la Institutul Pedagogic, ajutand la infiintarea invatamantului superior matematic in orasul de pe Bega.

Din octombrie 1959, Vranceanu il cheama la Bucuresti, unde a predat geometria analitica si elemente de algebra liniara, geometrie sintetica si geometrie diferentiala.

A fost un profesor minunat. Cartile sale ne vorbesc si astazi intr-un limbaj modern despre geometria neeuclidiana sintetica si diferentiala, despre geometria sintetica, despre geometria proiectiva, despre istoria matematicii. Sunt interesante si memoriile sale, publicate prin grija fostilor sai studenti.